MAS Üretim Yönetim Sistemi izlenebilir bir üretim süreci sağlayarak verimliliği en az %10 arttırıyor.
MAS Üretim Yönetim Sistemi izlenebilir bir üretim süreci sağlayarak verimliliği en az %10 arttırıyor.
ERP Haber’de Üretim Yönetim Sistemimiz MAS ile ilgili çıkan haberde üretimden gerçek zamanlı veri toplayarak bunların analiz edilmesini sağlayan bu çözümün verimliliği en az %10 arttırdığı bilgisine yer veriliyor.
Söz konusu haber detaylarına ulaşmak için lütfen tıklayınız:
ERP HABER – Üretimden gerçek zamanlı veri toplayarak bunların analiz edilmesini sağlayan üretim yönetimi sistemleri üretim ve operatör performans takibi sağlıyor. Her türlü ERP sistemi ile entegre çalışan çözümler kurumsal kaynak planlaması için sahadan gelen veriyi doğrudan kullanarak verimliliğin arttırılmasına katkıda bulunuyor. AR-GE’si Türkiye’de yapılan bir çözüm olan MAS Üretim Yönetimi Sistemi ile ilgili sorularımızı Egebimtes Üretim Yönetim Sistemleri Direktörü Sn. Alper Yurtoğlu cevapladı.
ERP HABER: Okurlarımıza MAS hakkında bilgi verir misiniz?
MAS, üretim sahasından gerçek zamanlı veri toplama ve izleme üzerine kurulu, Egebimtes tarafından geliştirilmiş bir üretim yönetim sistemidir. İşletmelerdeki verilerin toplanması, online izlenmesi, kayıpların analizi ve bilginin paylaşımı ile verimliliğinizi en az %10 artırırken maliyetleri azaltmanızı sağlayan bir çözümdür.
Bu noktada Egebimtes’in bilgi teknolojileri sağlayıcılığı konusunda 1991’den bu yana tecrubesini, son 10 yıldır üretimden veri toplama çözümü MAS ile biraraya getirdiğini de aktarmamız gerekir.
Üretimden veri toplama çözümümüz MAS ile işletmenizin kazançları şeffaf, katılımcı, ölçülebilir bir üretim süreci elde etmek ve proaktivite kültürü kazanmak olacaktır. Sahadan gerçek zamanlı toplanan veriler ile TEEP, OEE, MTBF, MTBR, PPM gibi parametreleri takip edebiliyorsunuz. Böylece MAS ile kayıplarınızın üzerine odaklanarak, hiç bir makina yatırımı yapmadan üretiminizi artırma fırsatı elde ediyorsunuz. Aslında MAS sadece bir ürün veya paket yazılım değil, işletmelerde verimlilik kültürünü oluşturmaya yönelik bir çözümdür. Net olarak söyleyebiliriz ki MAS ile izlenebilir bir üretim süreci sağlayarak verimliliği en az %10 arttırıyoruz.
ERP HABER: MAS çözüm uygulamanızdan hangi tür ERP sistemi kullanan firmalar yararlanabiliyor? Mevcutta ERP Çözümleri kullanan firmalar sizi tercih edebilirler mi?
MAS, ERP sistemlerinden ve her türlü donanımdan bağımsız bir veri toplama sistemidir. Tüm ERP sistemleri ile entegre çalışabilir. 65 adet projemiz içinde IFS, Netsis, SAP, MS Dynamics, Uyumsoft, Syteline, QAD hatta Excel entegrasyonları mevcuttur. Dolayısı ile evet, firmalar mevcut ERP sisteminden bağımsız olarak üretimden veri toplama için MAS çözümümüzü kullanabilirler.
ERP HABER: Üretim planlama ve denetleme uygulamaları sunan diğer firmalarla karşılaştırdığımızda ürünlerinizi ve hizmetlerinizi ön plana çıkaran özellikler nelerdir? Fark yaratan özellikleri?
MAS çözümümüz global trend ve know-how üzerine lokal tecrübelerimiz eklenerek tasarlanmıştır. Biz Egebimtes olarak projelerimizi bir yazılım projesi olarak değil verimlilik artırma projesi olarak yapılandırırız. Bu doğrultuda müşterilerimizi anlayacak, modelleyecek ve gelişmelerine katkı sağlayacak yetkin ve üretimde deneyimli proje ekibi ile çalışırız. 10 yıllık saha tecrübemizi, müşteri katkılarını içeren denenmiş, güncel çözümlerle harmanlıyoruz. Başarıyla teslim ettiğimiz 65 adet projemiz bunun en güzel kanıtı zaten.
Ayrıca MAS’ın işletmelerdeki kurulum ve adaptasyon süreci çok kısadır. Bunu çok sayıda fonksiyonun parametrik yapıda kullanılmasını sağlayan altyapı modeline ve çözümümüzün esnek uyarlama kabiliyetine borçluyuz.
Sektördeki diğer çözümlerin aksine MAS tamamen donanım bağımsız bir alt yapıya sahipdir, müşterilerimiz kendi istedikleri ve tercih ettikleri HMI yani operatör paneli ile çalışabilirler. Uygulamalarımız halihazırda Wireless ve barkod desteğine sahiptir, web ve mobil erişim ve kullanım imkanları da geliştirilmektedir.
Bunların dışında MAS’a rekabet avantajı sağlayan noktalar; sinyal toplamada siemens standardı ile güvenilir bir yapı sunması; en yakın network enstürmanına Cat6 ile standart ve ucuz kablaj imkanı sağlaması; kullanıcı dostu, görsel, zengin içerikli operatör ve yönetim rapor portalına sahip olması olarak özetlenebilir.
ERP HABER: Sizce bir firma böyle bir uygulama çözümüne hazırlanırken kendi içinde nelere dikkat etmelidir?
Organizasyonlar rekabet avantajı elde etmek istiyorlarsa üretim ve yönetim sistemlerinin verimliliklerine odaklanmalı ve bunları iyileştirmelidirler. İyileştirmenin ilk adımı ölçmektir. Üretim Yürütme Sistemi (MES) uygulamalarına geçmek isteyen firmaların topladıkları verileri işleyerek kayıplanının üzerine gitmeye ve aksiyon almaya hazır olmaları ve buna istekli olmaları gereklidir. Çünkü MAS ile üretimden veri toplama sistemine geçildiğinde, işletmede proaktivite ve sürekli iyileştirme konseptleride eş zamanlı olarak uygulamaya geçeceğinden, üretim sahasında ciddi bir kültür değişimi olacaktır.
ERP HABER: Ayrıca iş ortağı seçiminde karar vermesine yardımcı olacak kriterler nelerdir?
Üretim Yürütme Sistemi projelerinde iş ortağı seçerken dikkat edilecek noktalar; seçilen partnerin kurumsal, yetkin ve denenmiş çözümlere sahip olmasıdır. Benzer üretimden veri toplama projelerindeki saha tecrübesi, deneyim ve üretim altyapısına sahip kadro derinliği mutlaka sorgulanmalıdır.
ERP HABER: Üretim planlama ve kontrol uygulaması implementasyon süreleri ve maliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
MAS çözümümüz ile 100 makinalık bir üretim tesisinde 25-30 adam/gün ve 6 ay süre içinde temel veri toplama uygulamalarımızı devreye almakta ve verimlilik takip sistemini kullanılır durumunda müşterilerimize teslim etmekteyiz.
Proses kontrol, bakım çağrıları, kalıp ve ekipman takibi, Gantt Chart üzerinden plan izleme gibi fonksiyonlar proje bazlı olarak ayrıca değerlendirilmektedir.
Haberin orjinali için: http://www.erphaber.com/2014/08/26/uretim-yonetimi-sistemi-izlenebilir-bir-uretim-sureci-saglayarak-verimliligi-en-az-10-arttiriyor/